Pekarski krompir
Je srbska jed, ki jo pripravljajo predvsem pozimi.1 Olupljen krompir, narezan na tanke rezine, pomešan z vegeto, sladko papriko, moko, čebulo in oljem. Vse skupaj se naloži v z maščobo namazan pekač ter speče v pečici. Pekarski krompir je slastna hrustljava priloga k mesu.
KOT ZANIMIVOST:
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.1
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 290 g |
Energijska vrednost | 270 kcal |
Energijska vrednost | 1134 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 5,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,7 g |
Ogljikovi hidrati | 46,2 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 8,6 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
/