Pire krompir
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.1
KOT ZANIMIVOST:
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 280 g |
Energijska vrednost | 260 kcal |
Energijska vrednost | 1092 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,7 g |
Ogljikovi hidrati | 34,7 g |
Sladkorji | 1,8 g |
Beljakovine | 6,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,8 g |
Informacije o alergenih
mlečni izdelek, soja