Piščančja krila BBQ, pečen krompir
Piščančje krilo ali perutnička BBQ je kos mesa, ki ga pri piščancih prodajajo posebej, namenjen za pečenje na žaru. Mesa je pri eni perutnički malo, postrežena porcija je več kosov peruti. Meso je mehko in sočno, vendar vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo okoli 2/3 dnevnih potreb po holesterolu. Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka.
Krompir je danes ena izmed najbolj pogosto uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi. 2
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim piščančjim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B. 1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir <29.12.2014>
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 692 kcal |
Energijska vrednost | 2906 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 40,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,2 g |
Ogljikovi hidrati | 44,4 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 11,2 g |
Prehranske vlaknine | 6,2 g |
Informacije o alergenih
/