Piščančji cacciatore, riž po milansko
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija, cinka in železa. Piščančji cacciatore se pripravi tako, da najprej solimo in popramo piščančje fileje, ter jih nato zapečemo do zlato-rumene barve. Piščančje fileje preložimo v pekač. Nato v isti posodi, kjer smo pekli piščanca, prepražimo čebulo, na rezance narezano papriko, rezine šampinjonov in česen. Dodamo še mleto sladko papriko, baziliko, paradižnikovo mezgo in zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo. Omaka se kuha toliko časa, da se zgosti. Piščančje fileje nato prelijemo s pripravljeno omako in jih v prehodno segreti pečici pečemo še 10-18 minut. 1
Riž po milansko izvira iz Italije in je narejen s parmezanom, belim vinom, oljčnim oljem, maslom, čebulo in žafraniko. Pravi recept zahteva dodatek žafrana, ki pa ga pri nas najdemo le poredko.1 Nadomestimo ga z žafraniko. Da bi se približali intenzivno rumeni barvi, ki jo daje žafran, pa je moramo uporabiti precej več.
KOT ZANIMIVOST:
»Cacciatore« pomeni v italijanske jeziku lovec. Poleg piščanca lahko pri pripravi te jedi uporabimo tudi kunca. 2
Žafran je najdražja začimba na svetu. Za pol kilograma je potrebno ročno obrati več kot 250.000 cvetov. 3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cacciatore
3. http://www.gurman.eu/recepti.php?Article=17&S=6
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 657 kcal |
Energijska vrednost | 2759 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,4 g |
Ogljikovi hidrati | 58,6 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 38,8 g |
Prehranske vlaknine | 4,0 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI CACCIATORE (pšenica, zelena, sledi jajc in sezama), RIŽ PO MILANSKO (mlečni izdelek, sledi pšenice, sledi zelene)