Piščančji curry, dušen riž
Curry (ang.) ali kari je azijska dišeča mešanica začimb, ki jo prodajajo kot prašek. Indijski karijev prašek navadno vsebuje cimet, ingver, poper, čili, nageljnove žbice, česen, kardamom, koriander, kumino, muškatni cvet in orešček, piment, lečo, seme indijskega triplata, gorčičino seme in liste karijevca, drevesa izpod Himalaje in s Šrilanke, ki spada v rod citrusov. Piščančji koščki s curryem so bogat beljakovinski obrok z velikimi antioksidativnimi učinki, ki izhajajo iz začimb z močnim okusom. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2
KOT ZANIMIVOST:
Kari se imenuje vsaka jed, ki je začinjena s karijem. Barvo kariju daje kurkuma, ki je po ugotovitvah znanstvenikov, hrana za možgane. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://nutritiondata.self.com/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 689 kcal |
Energijska vrednost | 2894 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 43,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,5 g |
Ogljikovi hidrati | 73,6 g |
Sladkorji | 3,5 g |
Beljakovine | 43,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,7 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI CURRY (pšenica, mlečni izdelek)