Piščančji dunajski zrezek s prilogo
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško "wiener schnitzel" je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke. 1
KOT ZANIMIVOST:
Izumili so ga šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse vrste mesa, rib in tudi zelenjave. 1,2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Dunajski_zrezek
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 150 g |
Energijska vrednost | 569 kcal |
Energijska vrednost | 2390 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 31,6 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 43,1 g |
Prehranske vlaknine | 1,8 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama