Piščančji file na žaru, dušena zelenjava
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Meso je lahko pripravljeno na različne načine, lahko se peče na žaru, v pečici, duši ali cvre. Piščančji file na žaru je naraven način priprave mesa, kjer je dodano le malo olja in soli.
Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis in limonin sok. Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive.
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho. Strokovnjaki prisegajo, da se živila najbolje dušijo v bakreni ponvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 400 kcal |
Energijska vrednost | 1681 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,9 g |
Ogljikovi hidrati | 15,0 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 58,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
/