Piščančji file, paprična omaka, široki rezanci
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Piščančji file na žaru je naraven način priprave mesa, kjer je dodano le malo olja in soli. Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob.
Paprika je predvsem odličen vir vitamina C (108 mg/100g), vsebuje ga kar 4-6-krat več kot limona in pomaranča1. Paprika je primerna hrana pri umirjanju delovanja srca, izboljšuje prekrvitev, viskoznost krvi in preprečuje zamašitev krvnih žil. Pospešuje tudi izločanje seča, želodčne kisline kar vse vpliva na izboljšanje prebave2. Omaka je narejena na paradižnikovi osnovi, s tremi vrstami paprik in dodatkom česna, čebule ter začimb, kot so poper, bazilika, timijan in lovor.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga1. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd.1
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive.3
Največ vitamina C je v paradižnikovi papriki, sorte rotund rumena. V fiziološko dozorelih plodovih je več vitamina C kot v tehnološko zrelih, to je dobro razvitih plodovih2.
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.1
1Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2 http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/5-97.html
3http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 620 g |
Energijska vrednost | 589 kcal |
Energijska vrednost | 2474 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,80 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 65,1 g |
Sladkorji | 5,70 g |
Beljakovine | 50,10 g |
Prehranske vlaknine | 3,80 g |
Informacije o alergenih
PAPRIČNA OMAKA (pšenica, ječmen, gorčično seme, sledi zelene, jajc in mleka), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)