Piščančji file po dunajsko, dušen riž
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško "wiener schnitzel" je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke. Panadi ˝po dunajsko˝ je dodano še sezamovo seme, ki je sicer zdrav dodatek vsakdanji prehrani. Slovi po visoki vsebnosti selena, ki se kot antioksidant v telesu bori s prostimi radikali. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse na dunajski način panirane vrste mesa, rib in tudi zelenjave. 1,3
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://nutritiondata.self.com/
3. http://sl.wikipedia.org/wiki/Dunajski_zrezek
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 370 g |
Energijska vrednost | 955 kcal |
Energijska vrednost | 4011 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 40,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,4 g |
Ogljikovi hidrati | 98,3 g |
Sladkorji | 3,0 g |
Beljakovine | 47,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE PO DUNAJSKO (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama)