
Piščančji file po kijevsko, mladi pečen krompir
Piščančja prsa pripravljena po kijevsko so okusna in sočna. Meso se marinira z maslom, česnom, poprom, soljo in peteršiljem ter panira z moko, jajcem in drobtinami.
Krompir je danes ena izmed najbolj pogosto uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi.2
KOT ZANIMIVOST:
Piščanca po kijevsko je v 18. stoletju izumil francoski kuhar Nicolas Appertza za ruske dvorjane, ki so raje kot domačo, rusko hrano, jedli francoske poslastice.1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.3
1. http://okusno.je/recept/piscanec-po-kijevsko
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 1037 kcal |
Energijska vrednost | 4356 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 24,3 g |
Ogljikovi hidrati | 81,2 g |
Sladkorji | 6,4 g |
Beljakovine | 67,4 g |
Prehranske vlaknine | 8,7 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE PO KIJEVSKO (pšenica, jajca, mleko, sledi soje, sledi oreščkov, sledi sezama)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.