Piščančji file po kijevsko, pire krompir
Piščančja prsa pripravljena po kijevsko so okusna in sočna. Meso se marinira z maslom, česnom, poprom, soljo in peteršiljem ter panira z moko, jajcem in drobtinami.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.1
KOT ZANIMIVOST:
Piščanca po kijevsko je v 18. stoletju izumil francoski kuhar Nicolas Appertza za ruske dvorjane, ki so raje kot domačo, rusko hrano, jedli francoske poslastice.1
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi.1
1. http://okusno.je/recept/piscanec-po-kijevsko
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520g |
Energijska vrednost | 1015 kcal |
Energijska vrednost | 4263 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 26,8 g |
Ogljikovi hidrati | 71,9 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 69,4 g |
Prehranske vlaknine | 6,8 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE PO KIJEVSKO (pšenica, jajca, mleko, sledi soje, oreščkov in sezama), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek)