Piščančji file s sirom, smetanova omaka, rizi bizi
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano. Dodatek sira prispeva še nekaj več beljakovin in kalcija ter izboljša okus.
Splošno poimenovanje za omako s smetano, ki so ji lahko vsebuje različne dodatke (olje, margarino, vino, mleko, sol, poper in druge začimbe). Smetana je maščoba, ki jo posnamejo iz mleka. Običajno ima mleko okoli 4 % smetane. Smetanovo omako se lahko naredi iz različnih vrst smetan. Rastlinska smetana sodi med nemlečne smetane, vsebuje pa hidrogenizirano rastlinsko maščobo, zato ta smetana ne vsebuje holesterola.1
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan aldente. Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.
KOT ZANIMIVOST:
Osebe z intoleranco na laktozo lahko brez skrbi uživajo sir, saj se v fermentiranih mlečnih izdelkih nahaja zelo malo laktoze. S študijami so dokazali, da ima uživanje majhnih količin sira dolgoročno pozitivne učinke za zdravje.
Že od začetka 20. stoletja posnemajo smetano z mleka s separatorjem, ki izloči smetano s pomočjo cebntrifugiranja.
Največ riža pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 852 kcal |
Energijska vrednost | 3578 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,3 g |
Ogljikovi hidrati | 77,4 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 53,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE S SIROM (mlečni izdelek), SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |