Piščančji file v belušni omaki, njoki
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob.
V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake, kot je npr. belušna omaka, Beluši vsebujejo zelo malo kalorij, hkrati so znani po tem, da odvajajo tekočino, zaradi česar močno čistijo ledvice. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive. 2
Belušem pripisujejo afrodizično moč. Iz belušev delajo belušno vino, ki postaja priljubljeno tudi pri nas. Beluše je najbolj priporočljivo kuhati v sopari, nekateri v vodo dodajo še kis, ki ohrani barvo in izboljša okus belušev. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 633 kcal |
Energijska vrednost | 2659 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,4 g |
Ogljikovi hidrati | 71,6 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 47,6 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
BELUŠNA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc, sledi zelene), NJOKI (pšenica, jajca, sledi mleka, sledi zelene)