Piščančji file v gobovi omaki, krompirjevi ocvrtki
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. gobova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti.
Gobe vsebujejo veliko beljakovin ter polisaharide, ki pomagajo krepiti imunski sistem, ki nas varuje pred prihajajočimi prehladi. Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1
Ocvrtki ali kroketi so najpogosteje pripravljeni iz krompirja. Panirajo se po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed z omako. Poleg slanih ocvrtkov se kot sladica pripravljajo sladki ocvrtki, kamor spadajo flancati, krofi in miške.1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano in je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Ocvrtki so stara ljudska jed , ki so jih menda izumili Saraceni, v Evropo naj bi jih prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 360 g |
Energijska vrednost | 708 kcal |
Energijska vrednost | 2974 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 37,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,5 g |
Ogljikovi hidrati | 46,8 g |
Sladkorji | 0,1 g |
Beljakovine | 4,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,5 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V GOBOVI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja), KROMPIRJEVI KROKETI (pšenica, sledi mleka)