Piščančji file v gobovi omaki, njoki
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. gobova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti. Gobe vsebujejo veliko beljakovin ter polisaharide, ki pomagajo krepiti imunski sistem, ki nas varuje pred prihajajočimi prehladi. Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 625 kcal |
Energijska vrednost | 2625 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,1 g |
Ogljikovi hidrati | 71,8 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 48,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,8 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V GOBOVI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene)