
Piščančji file v gorgonzolni omaki, špinačni rezanci
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Meso je lahko pripravljeno na različne načine, lahko se peče na žaru, v pečici, duši ali cvre. Piščančji file na žaru je naraven način priprave mesa, kjer je dodano le malo olja in soli.
Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano.
Gorgonzola, sir s plemenito plesnijo, je posebnost Lombardije. Zaradi ostrega okusa, ki ji jo daje plesen, je priljubljena sestavina za pripravo kremastih omak, posebej v Lombardiji, kjer jo postrežejo v kombinaciji s pečeno polento.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. Barvni so za videz bolj privlačni, po hranilni vrednosti pa se ne razlikujejo od navadnih, razen če jih naredimo sami s svežo zelenjavo.
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive.
Gorgonzola izvira iz italijanskega kraja Gorgonzola, blizu Milana. Iz kravjega mleka pridelajo skuto, ki ji nato z iglami v sredico dodajo plesen Penicillium gorgonzola, solijo in pustijo zoreti nekaj mesecev.
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 719 kcal |
Energijska vrednost | 3020 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,5 g |
Ogljikovi hidrati | 63,6 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 56,8 g |
Prehranske vlaknine | 3,9 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V GORGONZOLNI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi jajc), ŠPINAČNI REZANCI (pšenica, jajca)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.