Piščančji file v medeni omaki, njoki
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob.1
Glavna sestavina medene omake je med. Med je sladka tekočina, ki je proizvod čebel in drugih žuželk iz cvetličnega nektarja (pravimo ji tudi medičina) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši,…). Čisti med ne sme vsebovati nobenih dodatkov – na primer vode in/ali drugih sladil. Točna sestava medu je odvisna od cvetlic, na katerih so cvetni prah nabirale čebele. Vsebuje 77% sladkorjev, od tega je 76% enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza). Poleg sladkorjev vsebuje med še 17,7% vode, preostanek (5,3%) so vitamini (B1, B2,B6,C, nikotinska kislina,…), mineralne snovi (Cu, Na, K, P, Ca, Si,…), aminokisline (prolin, fenilalanin,…), encime (amilaza, saharaza, katalaza,…) in druge snovi. Poznamo več vrst medu, ki se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnosti. V Sloveniji glede na pašo čebel ločimo: akacijev med, cvetlični med, gozdni med, lipov med, kostanjev med, smrekov med,. ajdov med,…3
Njoki so priloga iz testa, različnih oblik (običajno svaljki), ki so včasih veljali za glavno jed.1
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive.2
Med ljudje nabirajo že zelo dolgo. V bližini Valencije v Španiji se nahaja jama, kjer je najstarejša upodobitev človeka, ki nabira med. V Starem Egiptu so med uporabljalji za sladkanje peciva in za slajenje ostale hrane. Med drugim so ga so uporabljali tudi pri postopkih balzamiranja trupel. Danes je med priljubljen predvsem zaradi svojih zdravilnih učinkov, med katere prištevamo: protimikrobno učinkovistost, pomirjevalne učinke, antioksidativno delovanje, ugodne učinke na prebavila, ugoden vpliv na pljuča. Med uporabljajo tudi v kozmetične namene in kot prehransko dopolnilo. Med največje porabnice medu na svetu spadajo Avstrija, Nemčjia in Švica, kjer je poraba medu na prebivalca več kot kilogram na leto. Največje proizvajalke medu so Kitajska, Turčija in Argentina, sledijo še Ukrajina, Rusija in ZDA.3
Verjetno so njoki najstarejša oblika testenin.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Med
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 570 g |
Energijska vrednost | 1062 kcal |
Energijska vrednost | 4462 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 20,0 g |
Ogljikovi hidrati | 121,2 g |
Sladkorji | 52,5 g |
Beljakovine | 64,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
MEDENA OMAKA (mlečni izdelek), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelena)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.