Piščančji file v naravni omaki, kus kus
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Kus kus je zdrob trde pšenice, industrijsko pridelana pšenična jed, podobna instant zdrobu, ki je pripravljena v 5 minutah. Uživa se lahko kot prilogo ali pa kot glavno jed z različnimi zelenjavnimi in mesnimi omakami ter kot sestavni del hladnih solat. 1
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive. 2
Kus kus je zelo stara Severnoafriška berberska jed iz grobo mlete pšenice, koruze, prosa ali ješprenja. Največkrat je prelita z zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Posebnost je maroški sladki "kus kus seffa", začinjen s cimetom, sladkorjem in suhim sadjem. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 550 kcal |
Energijska vrednost | 2311 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,4 g |
Ogljikovi hidrati | 52,2 g |
Sladkorji | 0,3 g |
Beljakovine | 63,5 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V NARAVNI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene), KUS KUS (pšenica)