Piščančji file v sladko-kisli omaki, vok zelenjava
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob.
Sladko-kisla omaka je značilna za Kitajsko kuhinjo. Pripravijo jo tako, da na maslu podušijo sesekljan česen, čebulo ter nariban ingver. Podušene sestavine potresejo s sladkorjem, dodajo sojino omako in svež paradižnikov sok. Zgostijo s koruzno moko (ali škrobom) in začinijo s kitajskimi gobami. Sladko kisla omaka združuje oba okusa, kar je zelo stara kuharska posebnost, ki jo še danes cenijo v marsikateri deželi.1
Vok je kitajska polkroglasta ponev iz jeklene pločevine, lahko tudi litoželezna. Je najbolj uporabljena posoda v kitajski in nasploh azijski kuhinji. V njej pražijo, kuhajo, dušijo, soparijo, cvrejo in kuhajo živila, pri čemer zaradi oblike prihranijo veliko energije in skrajšajo čas za pripravo jedi. Razlika od običajne kuhe je v tem, da jedi lahko pripravljate z manj maščobe. Prav dejstvo, da za pripravo ne potrebujete veliko maščobe, je skrivnost zdrave prehran. Poleg tega pa je čas obdelave krajši, kar omogoča, da se v zelenjavi obdrži več hranilnih snovi.
KOT ZANIMIVOST:
Sladek in kisel okus močno povečata apetit. Že stari Rimljani so radi mešali med z kisom. Poleg tega mnogo vrst mesa še danes marinirajo v vinu ali kisu nato pa mu dodajo še suho sadje ali džem iz brusnic.1
Kitajski mojstri voka voka ne spirajo z vodo, temveč ga le dobro obrišejo s papirnato brisačo.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 614 kcal |
Energijska vrednost | 2579 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,5 g |
Ogljikovi hidrati | 53,7 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 73,5 g |
Prehranske vlaknine | 12,5 g |
Informacije o alergenih
SLADKO-KISLA OMAKA (pšenica, soja, zelena, žveplov dioksid, sledi pšenice, jajc in sezama), VOK ZELENJAVA (mlečni izdelek)