Piščančji file v smetanovi omaki z zelišči, njoki
Pust piščančji file z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postane sočnejši in polnejšega okusa. Pridobi pa tudi na energijski vrednosti. Z dodatkom prave izbire kombinacije različnih zelišč pa se zelo obogati sam okus jedi.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.2
KOT ZANIMIVOST:
Zelišča so v kuhinji prisotna že tisočletja. S pomočjo dišavnic in začimb so se razvile narodne kuhinje. Francozi npr. veliko uporabljajo timijana, lovorja, peteršilja, pehtrana; Italijani veliko rožmarina, origana, bazilike, žajblja; med tradicionalne slovenske začimbe pa spadajo timijan, šetraj, pehtran, majaron, rožmarin in žajbelj.1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.2
1. http://www.storiesfromemona.com/2006/07/11/tradicionalne-slovenske-zacimbe/
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 709 kcal |
Energijska vrednost | 2978 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,20 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,1 g |
Ogljikovi hidrati | 75,6 g |
Sladkorji | 7,10 g |
Beljakovine | 49,20 g |
Prehranske vlaknine | 3,60 g |
Informacije o alergenih
SMETANOVA OMAKA Z ZELIŠČI (pšenica, mlečni izdelek, soja), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene)