Piščančji file v vrtnarski omaki, ocvrtki
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Z izrazom »po vrtnarsko« ali »vrtnarski« opisujemo jedi z zelenjavo (npr. piščanca, razne zrezke,…).1
Ocvrtki ali kroketi so najpogosteje pripravljeni iz krompirja. Panirajo se po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed z omako. Poleg slanih ocvrtkov se kot sladica pripravljajo sladki ocvrtki, kamor spadajo flancati, krofi in miške.1
KOT ZANIMIVOST:
V pravem pomenu besede je vrtnarska omaka topla omaka za k mehko kuhanim in poširanim jajcem, poširanemu piščancu. Zanjo zmešajo v razmerju 1:2 zeleno masleno in holandsko omako ter precedijo.1
Ocvrtki so stara ljudska jed , ki so jih menda izumili Saraceni, v Evropo naj bi jih prinesli križarji.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490g |
Energijska vrednost | 1160 kcal |
Energijska vrednost | 4872 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 64,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 11,3 g |
Ogljikovi hidrati | 104,8 g |
Sladkorji | 10,9 g |
Beljakovine | 18,3 g |
Prehranske vlaknine | 12,9 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V VRTNARSKI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene), OCVRTKI (pšenica in sledi mleka)