Piščančji file v žafranikovi omaki, njoki
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file z dodatkom omak postane sočnejši in polnejšega okusa. Pridobi pa tudi na energijski vrednosti. Z dodatkom prave izbire kombinacije različnih zelišč pa se zelo obogati sam okus jedi. Žafranikova omaka je smetanova omaka z dodatkom žafranike. Žafranika je nepravi žafran, katere posušeni cvetovi že dolgo nadomeščajo žafran. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Žafranika je vrtna rastlina doma iz Afrike in Azije, gojijo pa jo tudi v Evropi in Ameriki. Njena semena so bogata z oljem, ki ima več nenasičenih maščobnih kislin kot druga olja. Iz cvetov pridobivajo tudi rdeče in rumeno barvilo za živila. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 725 kcal |
Energijska vrednost | 3045 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,3 g |
Ogljikovi hidrati | 75,2 g |
Sladkorji | 7,3 g |
Beljakovine | 56,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,0 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE V ŽAFRANIKOVI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi zelene), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc, sledi zelene)