Piščančji file z mozzarelo, pečen krompir
Popečen piščančji file, obložen z okusnim sirom mozzarello. Piščančji file je mehko in pusto meso, ki poleg beljakovin, ponudi tudi veliko vitaminov B in mineralov, kot so fosfor, železo, niacin, kalij, kalcij, cink, baker. Je okusno in nemastno, zato se vedno bolj uveljavlja v vsakdanji prehrani. Mozzarella je dober vir kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti.1
Krompir je danes ena izmed najbolj pogosto uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi.2
KOT ZANIMIVOST:
Mocarela ali mozzarella je sir, ki ga naredijo iz bivoljega mleka (mozzarella di bufala) ali iz kravjega mleka (navadno mozzarella). Legenda pravi, da je mozzarella nastala slučajno, ko je košček skute, v neki sirarni blizu Napolija, padel v krop.1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir <29.12.2014>
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 562 kcal |
Energijska vrednost | 2360 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 44,7 g |
Sladkorji | 3,5 g |
Beljakovine | 46,7 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI FILE Z MOZZARELO (mlečni izdelek)