Piščančji file z rukolo v omaki, široki rezanci
Piščančji file je mehko in pusto meso, ki poleg beljakovin, ponudi tudi veliko vitaminov B in mineralov. File z dodatkom smetanove omake postane sočnejši, rukola pa prispeva k polnejšemu okusu. Rukola je rastlina, ki po videzu spominja na regrat, sicer pa je bližnja sorodnica gorčic oziroma ogrščic. Njen okus je rahlo rezek in spominja na poper, zato jedem dodaja zanimivo noto. Listi rukole vsebujejo razmeroma veliko vitamina C (100 do 200 mg/100 g), železa (5 in več mg/100 g) in vlaknin (0,9 g/100 g). 1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Iz semen rukole stiskajo jedilno olje, dodajajo ga celo gorčici. Za aromo rukole naj bi bilo odgovornih več kot 50 snovi. Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko te spojine, če jih pojemo v večjih količinah, pomembno prispevajo k razstrupitvi organizma. 2
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.kvarkadabra.net/rukola
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 652 kcal |
Energijska vrednost | 2739 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,0 g |
Ogljikovi hidrati | 65,7 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 51,8 g |
Prehranske vlaknine | 2,0 g |
Informacije o alergenih
SMETANOVA OMAKA Z RUKOLO (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)