Piščančji sote s porom in korenjem, dušen riž
Sotiranje (hitro pečenje ali praženje) piščančjega mesa v koščkih na zelo vroči maščobi v ponvi. Popečenemu mesu dodajo razno zelenjavo in zalijejo z vodo, tako, da nastane gost sote. Dodatek zelenjave poveča sočnost in poskrbi za pestrost okusa.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folne kisline, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin.
KOT ZANIMIVOST:
Sotiranje je metoda kuhanja, pri kateri se porabi zelo malo maščobe. Sestavine, ki jih pražimo, so narezane na majhne koščke.
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 519 kcal |
Energijska vrednost | 2180 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 5,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,9 g |
Ogljikovi hidrati | 74,8 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 40,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI SOTE S POROM IN KORENJEM (pšenica, mlečni izdelek, jajca, listna zelena)