Piščančji sote z gobami, široki rezanci
Sotiranje (hitro pečenje ali praženje) piščančjega mesa v koščkih na zelo vroči maščobi v ponvi. Popečenemu mesu dodajo šampinjone in zalijejo z vodo, tako, da nastane gost sote.1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga1. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd.1
KOT ZANIMIVOST:
Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480g |
Energijska vrednost | 562 kcal |
Energijska vrednost | 2360 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 76,9 g |
Sladkorji | 3,5 g |
Beljakovine | 41,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI SOTE Z GOBAMI (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)