
Piščančji žepki z rikoto in mladi špinačo ovito s slanino, naravna omaka, brokolijev pire s krompirjem
Piščančji žepki so hitro pripravljena jed. Tanko plast mesa se premaže z nadevom nadevajo z mešanico mlade špinače in rikote in nato zvije. Nastanejo žepki, ki se nato ovijejo v slanino.5
Rikota je mlečni izdelek, značilen predvsem za italijansko kuhinjo. Pridobiva se iz ovčjega in/ali kravjega mleka. Ima blag okus, ki je nekoliko sladkast in vsebuje malo maščob – okoli 5%. Rikota nastane iz mešanice mleka in sirotke, ki ji dodajajo citronsko kislino. S tem pospešijo obarjanje beljakovin. Proces običajno poteka pri 90 °C.1
Špinača vsebuje večje vrednosti provitamina A, vitamina E, cinka (antioksidanti) ter kalcija in železa kot surova špinača.2,3 Žal pa je biorazpoložljivost železa v špinači slabša, ker vsebuje tudi snovi, ki nase vežejo železo in kalcij, zato se ne absorbirata v količini, ki jo sicer vsebuje.
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom/smetano in mlekom ali oljem, kar vpliva na kremno strukturo. Ob dodatku brokolija, jed pridobi na hranilni (obogateno z vitamini in minerali) ter na senzorični vrednosti (okus, vizualna privlačnost).
KOT ZANIMIVOST:
»Ricotta« v italijanščini pomeni ponovno kuhan – ime je za ta izdelek zelo primeren, saj se rikoto izdelujejo zlasti iz sirotke, ki nastane pri pridobivanju sira. V sloveniji pravimo rikoti »sirarska« oz. »albuminska« skuta.1
Skoraj vse študije o zdravju oči so ugotovile isto: čim več zaužijemo hrane, kot je špinača, ohrovt, brokoli – tem bolj so zdrave naše oči. Ti učinkoviti karotenoidi se zdijo kot naravna sončna očala.3 Raziskave so tudi pokazale, da špinača zavira nadaljni razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnuje nastanek raka kože.4
Naravna omaka je največkrat je »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede "Erdapfel".5
1. https://sl.wikipedia.org/wiki/Rikota
2. http://healthyeating.sfgate.com/cooked-vs-raw-spinach-iron-content-1420.html
3. Pratt S.G., Matthews K. Najhrana za najzdravje. Tacol J.P., Ur. Debora, založništvo in promocija kulture, d.o.o.: 2004.
4. https://www.nutris.org/prehrana/zivila-meseca/pomlad/238-spinaca.html
5. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 570 g |
Energijska vrednost | 663 kcal |
Energijska vrednost | 2785 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 30,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,5 g |
Ogljikovi hidrati | 36,6 g |
Sladkorji | 7,4 g |
Beljakovine | 61,3 g |
Prehranske vlaknine | 4,2 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI ŽEPKI Z RIKOTO IN MLADI ŠPINAČO, OVITO S SLANINO (jajca, mlečni izdelek), NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene), BROKOLIJEV PIRE S KROMPIRJEM (mlečni izdelek, soja)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.