Piščančji zrezek s sezamom, paradižnikova solata s kumarami
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke.1 Panadi "po dunajsko" je dodano še sezamovo seme, ki je sicer zdrav dodatek vsakdanji prehrani. Slovi po visoki vsebnosti selena, ki se kot antioksidant v telesu bori s prostimi radikali.
Zelo lahka, nizko-kalorična priloga z obilico zdravju koristnih snovi. Rdečo barvo daje paradižniku snov likopen, njegova lastnost je da se z dviganjem temperature intenzivnost rdeče barve povečuje. V kumarah največ fitokemikalij vsebujejo koža in semena. Če kumara ni organsko gojena, potem olupek odstranimo in s tem tudi neželjene kemične snovi. 1,3
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek.1 Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse na dunajski način panirane vrste mesa, rib in tudi zelenjave. 2
Botanično uvrščamo kumare med melone in buče, paradižnik pa je soroden tobaku, čiliju, krompirju in jajčevcu. 3,4
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Dunajski_zrezek <5.3.2015>
3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Paradi%C5%BEnik
4. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 1002 kcal |
Energijska vrednost | 4208 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 58,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,4 g |
Ogljikovi hidrati | 65,7 g |
Sladkorji | 9,9 g |
Beljakovine | 53,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,0 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI ZREZEK S SEZAMOM (pšenica, jajca, mleko, sezam, sledi soje, sledi oreščkov)