Piščančji zrezek s sirom v smetanovi omaki, njoki
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postanejo sočnejši. Sir s smetano naredi omaki kremasto strukturo in odličen okus. Obrok je bogat z beljakovinami in maščobami pa tudi s kalcijem.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.
KOT ZANIMIVOST:
Sir je nastal naključno med prenašanjem mleka v mehovih (živalskih želodcev). Ko so encimi želodčnega tkiva prehajali v mleko, ki se je ta »sesirilo«. Sir vsebuje potrebne minerale, kot sta kalcij in fosfor, vitamine in kakovostne beljakovine.
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 806 kcal |
Energijska vrednost | 2037 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,1 g |
Ogljikovi hidrati | 75,9 g |
Sladkorji | 7,1 g |
Beljakovine | 52,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,6 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANČJI ZREZEK S SIROM (mlečni izdelek), SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi jajc), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek)