Piščančji zrezek v smetanovi omaki, rizi bizi
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti. Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano.
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan aldente. Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.2
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Največ ga pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm <5.3.2015>
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 852 kcal |
Energijska vrednost | 3578 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,3 g |
Ogljikovi hidrati | 77,4 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 53,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,2 g |
Informacije o alergenih
SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja)