Piščančji zrezek v smetanovi omaki, široki rezanci
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. smetanova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti. Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd.1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 669 kcal |
Energijska vrednost | 2810 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,60 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,7 g |
Ogljikovi hidrati | 65,6 g |
Sladkorji | 5,70 g |
Beljakovine | 51,60 g |
Prehranske vlaknine | 1,80 g |
Informacije o alergenih
SMETANOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)