Piščančji zrezek v vrtnarski omaki, dušen riž
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano. 1
Podomačeno je 'po vrtnarsko' ali 'vrtnarski' izraz, s katerim opisujemo jedi z zelenjavo (npr. piščanca, razne zrezke,…). 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2
KOT ZANIMIVOST:
V pravem pomenu besede je vrtnarska omaka topla omaka za k mehko kuhanim in poširanim jajcem, poširanemu piščancu. Zanjo zmešajo v razmerju 1:2 zeleno masleno in holandsko omako ter precedijo. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://nutritiondata.self.com/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 602 kcal |
Energijska vrednost | 2528 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,6 g |
Ogljikovi hidrati | 76,3 g |
Sladkorji | 0,5 g |
Beljakovine | 47,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
VRTNARSKA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek in sledi jajc, zelene)