• Kartica 123
  • AKCIJE
    • Študentska prehrana

Piščančji zrezek v vrtnarski omaki, dušen riž

Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano. 1

Podomačeno je 'po vrtnarsko' ali 'vrtnarski' izraz, s katerim opisujemo jedi z zelenjavo (npr. piščanca, razne zrezke,…). 1

Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2

KOT ZANIMIVOST:

V pravem pomenu besede je vrtnarska omaka topla omaka za k mehko kuhanim in poširanim jajcem, poširanemu piščancu. Zanjo zmešajo v razmerju 1:2 zeleno masleno in holandsko omako ter precedijo. 1

Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1

1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://nutritiondata.self.com/

Hranilna in energijska vrednost porcije jedi

Porcija 490 g
Energijska vrednost 602 kcal
Energijska vrednost 2528 kJ
Hranilna vrednost
Maščobe 12,0 g
Nasičene maščobne kisline 1,6 g
Ogljikovi hidrati 76,3 g
Sladkorji 0,5 g
Beljakovine 47,5 g
Prehranske vlaknine 4,3 g

Informacije o alergenih

VRTNARSKA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek in sledi jajc, zelene)

Slorest d.o.o.
Verovškova 55a
1000 Ljubljana


tel.: +386 (0)1 300 42 40
fax: +386 (0)1 300 42 60
e-mail: info@slorest.si


Izdelava spletne strani: Sibit d.o.o. | Slorest d.o.o. © 2025
Naša spletna stran uporablja piškotke Za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanje statistike obiska uporabljamo piškotke. Če se z namestitvijo piškotkov strinjate, kliknite »shrani« in nemoteno nadaljujte z uporabo spletne strani.ShraniNE
Nastavitev piškotkov