Piščanec v ponvici, dušen riž po mehiško
Piščanec v ponvici so na čebuli prepražene rezine piščanca z zelenjavo in rdečo salso. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Dodatek rdeče paprike, koruze, čebule peteršilja in salsa rdeče omake spominja na mehiški riž. Mehiška kulinarika velja za malo bolj pikantno (predvsem zaradi pekočih omak), jedi pa so dobro začinjene.1
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Mehičani obožujejo koruzo. Označujejo se celo za "hombres de maiz" (ljudi iz koruze), ker naj bi jih po starodavni legendi bogovi izdelali iz koruze.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2011/11/mehiska_kuhinja_spela_mihelac.aspx
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 390 g |
Energijska vrednost | 661 kcal |
Energijska vrednost | 2776 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,7 g |
Ogljikovi hidrati | 59,1 g |
Sladkorji | 4,1 g |
Beljakovine | 61,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
PIŠČANEC V PONVICI (pšenica, gorčično seme, sledi arašidov in zelene), DUŠEN RIŽ PO MEHIŠKO (zelena, sledi mleka)