Pita s skuto in poletno zelenjavo
Pita je pečena jed, ki je običajno narejena iz krhkega testa in je lahko pokrita, oziroma do vrha napolnjena s polnilom, ki je lahko iz sladkih ali slanih sestavin. Običajno pitino testo vsebuje zmes moke, jajca, sladkorja, soli,… Pite so poznali že Egipčani in Stari Grki. V tistem času je bila poznana kot živilo, ki je bilo hranljivo, enostavno za shranjevanje ter enostavno za prevoz na dolgih potovanjih, zlasti po morju. Prav tako so se različne različice pit pojavljale tudi na različnih družbenih dogodkih, kjer so veljale za pravo poslastico.1
Skuta je izvrsten vir telesu potrebnih esencialnih aminokislin, vitaminov B-kompleksa in kalcija. Zaradi tega ima visoko biološko vrednost, vendar hkrati nizko energetsko vrednost, saj ne vsebuje veliko maščob (še posebej posneta skuta) ter skoraj nič ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin nam zagotavlja daljši občutek sitosti.2
Med poletno zelenjavo prištevamo paradižnike, malancane, paprike ter bučke, ki povečajo hranilno vrednost jedi, predvsem vsebnost prehranske vlaknine ter vitaminov.2
KOT ZANIMIVOST:
V Angliji so zelo priljubljene mesne pite z nadevi, kot so: zrezek, ledvice, mlado goveje meso in piščanci,… v kombinaciji z zelenjavo in gobami. Prav tako so zelo priljubljene v Ameriki. Zelo priljubljena pita v Ameriki je jabolčna pita, ki jo največkrat postrežejo še toplo s sladoledom.1
Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka, odlična je kozja skuta, ki je nekoliko manj mastna, pa tudi njena sestava z vidika vitaminov in mineralov je za človeka še posebej ugodna.2
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Pie
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 573 kcal |
Energijska vrednost | 2407 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,9 g |
Ogljikovi hidrati | 56,4 g |
Sladkorji | 5,5 g |
Beljakovine | 24,1 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica, rž, jajca, mlečni izdelek, sledi mleka, jajc, soje, oreščkov in zelene