Pita zeljanica
Pita zeljanica je značilna balkanska jed, ki je pri nas ponavadi kar burek, čeprav je burek po izvirniku le tisti z mesom. Naredimo jo tako, da razvlečemo testo in ga premažemo z mešanico skute, blanširane in sesekljane mlade špinače, jajc in osnovnih začimb. Testo z nadevom nato zvijemo, pečemo pri 20 stopinjah celzija. Ponavadi se zeljanica ponudi z jogurtom ali s kislim mlekom. 1
KOT ZANIMIVOST:
Špinača ima nizko energijsko vrednot, je dober vir balastnih snovi (vlaknin), železa, kalcija, folatov, beta-karotena, vitaminov B, E, K in vitamina C. Ker vsebuje velike količine oksalne kisline, lahko deluje odvajalno.
Skuta je izvrsten vir telesu potrebnih esencialnih aminokislin, vitaminov B-kompleksa in kalcija. Zaradi tega ima visoko biološko vrednost, vendar hkrati nizko energetsko vrednost, saj ne vsebuje veliko maščob (še posebej posneta skuta) ter skoraj nič ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin nam zagotavlja daljši občutek sitosti. 2
Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka, odlična je kozja skuta, ki je nekoliko manj mastna, pa tudi njena sestava z vidika vitaminov in mineralov je za človeka še posebej ugodna. 2
1. https://www.gurman.eu/recepti/pita-zeljanica-11620
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 627 kcal |
Energijska vrednost | 2633 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 48,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 22,3 g |
Ogljikovi hidrati | 30,5 g |
Sladkorji | 4,1 g |
Beljakovine | 16,4 g |
Prehranske vlaknine | 1,8 g |
Informacije o alergenih
pšenica, rž, jajca, mleko, mlečni izdelek, soja