Pivska klobasa na žaru, prebranec
Pivska klobasa je izdelana iz drobno mletega svinjskega mesa in slanine, ki ji dodamo sir, sol in začimbe. Ravno začimbe dodajo pivski klobasi rahlo pikantnost. Polnijo se v ovčja čreva. Pivska klobasa je nepogrešljiva na piknikih, saj ji prav oglje ali žar doda neprecenljiv okus. 1
Prebranac, po domače prebranec, je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, poznana kot »gravče-tavče«. Enako kot v Makedoniji ga pripravljajo tudi v Srbiji pod imenom prebranac. 1
KOT ZANIMIVOST:
Pivska klobasa izvira iz Nemčije. Ker je bila običajno postrežena ob pivu, od tod izvira tudi njeno ime. Prvič je bila omenjena leta 1827, na Bavarskem. Legenda pa pravi, da naj bi jo leta 1889, prvič izdelal lastnik prestižne restavracije v Berlinu. Pivska klobasa je ena najbolj popularnih vrst klobas v Nemčiji. Originalno je pripravljena iz mešanice mlete govedine in svinjine, z dodatkom soli, belega popra in paprike, običajno tudi dimljena. 1
Fižol izvira iz Južne Amerike, v Sloveniji pa se je začel gojiti v 17.stoletju. Spada v družino stročnic, rastlin z visoko vsebnostjo beljakovin. Ker vsebuje veliko vlaknin, dobro deluje na črevo, na kar nas opozori aktivnost bakterij, ki proizvajajo pline. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%BEol
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 360 g |
Energijska vrednost | 981 kcal |
Energijska vrednost | 4120 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 27,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 30,4 g |
Ogljikovi hidrati | 3,4 g |
Sladkorji | 33,2 g |
Beljakovine | 7,6 g |
Prehranske vlaknine | PREBRANEC (sledi pšenice, jajc, mleka, zelene) g |