Pleskavica na žaru, prebranec
Pleskavica, je ena izmed najbolj zaželjenih jedi na piknikih, pečenih na žaru. Narejen je iz mletega mesa, najbolj pogosto iz mešanice govejega in svinjskega, lahko pa tudi samo iz govejega. Kot prilogo se običajno ponudi kos kruha ali lepinjo, čebulo, paradižnik ter ajvar, kajmak in gorčico.1
Prebranac, po domače prebranec, je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb. Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, poznana kot gravče-tavče. Enako kot v Makedoniji ga pripravljajo tudi v Srbiji pod imenom prebranac.1
KOT ZANIMIVOST:
Pleskavica, t.i. starodavni fast food naj bi izvirala iz Indije, ki se je nato preko Turčije razširila na Blakan, kjer je še danes tradicionalna jed.1
Fižol izvira iz Južne Amerike, v Sloveniji pa se je začel gojiti v 17.stoletju. Spada v družino stročnic, rastlin z visoko vsebnostjo beljakovin. Vsebuje tudi esencialne aminokisline, ki jih telo nujno potrebuje ter vitamine, minerale in vlaknine.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 380 g |
Energijska vrednost | 812 kcal |
Energijska vrednost | 3410 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 60,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,6 g |
Ogljikovi hidrati | 30,4 g |
Sladkorji | 3,4 g |
Beljakovine | 37,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,6 g |
Informacije o alergenih
PREBRANEC (sledi pšenice, jajc, mleka, listne zelene)