Polnjen paradižnik z eko kus kusom* in zelenjavo, prikuha z eko leče*
*Živilo je ekološkega izvora.
Polnjeni paradižniki so ena od številnih okusnih jedi mediteranske kuhinje. Lahko jih postrežemo kot vegetarijansko predjed ali pa enostavno kot sočno prilogo k jedem iz žara. Njihova priprava je hitra in enostavna, okus pa nadvse odličen. Ker ima dokaj neizrazit okus in dobro vpija okuse, ga lahko kombiniramo s številnimi dodatki. Paradižniki jed obogatijo z antioksidanti, saj vsebujejo veliko beta karotena, vitamina C, ter likopena, ki daje paradižniku lepo, rdečo barvo. Za likopen je značilno, da se sprosti šele pri toplotni obdelavi, kar pomeni, da ima toplotno obdelan paradižnik še večjo varovalno vlogo kot surov.1
Ekološko pridelana leča podušena skupaj s paradižnikovo pulpo ter korenčkom je energetsko hranilna enolončnica, bogata z vlakninami, ki so v zdravi prehrani nepogrešljive. Leča je stara kulturna rastlina, ki izvira iz Bližnjega vzhoda. Semena so zelene, rjave, rdeče in črne barve. Uporablja se za prikuhe, juhe, solate in pireje. Vsebuje veliko beljakovin, zato je odličen nadomestek mesa. Poleg tega, telo oskrbi tudi z vlakninami, železom, kalcijem, cinkom, fosforjem, vitamini B1, B2, in folati.2
KOT ZANIMIVOST:
Paradižnik botanično sicer sodi med sadje, vendar ga zaradi grenko-kislega priokusa ne obravnavamo kot sadje. Kus kus je sicer severnoafriška berberska jed, največkrat prelita z zelenjavno ali koštrunovo omako s čičeriko, začinjeno z rdečo papriko. Je glavna, narodna jed v Tuniziji, Maroku in Alžiriji.2
Glavna proizvodna območja leče so Indija, Bližnji vzhod in Severna Amerika. V Indiji iz leče pripravljajo dal, posušeno lečo zmeljejo v moko in jo uporabijo za zgoščevanje jedi. Čeprav je bila na Slovenskem dolgo najbolj pomembna sestavina jedi v podeželski prehrani, jo je pozneje izpodrinil fižol, zato je danes ne pridelujejo več in je vsa uvožena.3
1. http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
3. http://it.wikipedia.org/wiki/Lens_culinaris
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 605 kcal |
Energijska vrednost | 2542 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,5 g |
Ogljikovi hidrati | 71,4 g |
Sladkorji | 11,5 g |
Beljakovine | 32,2 g |
Prehranske vlaknine | 18,2 g |
Informacije o alergenih
POLNJENI PARADIŽNIKI Z EKO KUS KUSOM* (pšenica, mlečni izdelek, jajca)