
Polnjena paprika, paradižnikova omaka, pire krompir
Najbolj znan predstavnik južnoameriških razhudnikovk je paprika. Poznamo več vrst, za polnjenje je najbolj primerna babura, ki je velika in prizmasta. Paprike se običajno nadeva z praženim mletim mesom, dušenim rižem, čebulo in začimbami, nato pa se jih dokuha v paradižnikovi omaki. Paprika je predvsem odličen vir vitamina C (108 mg/100g), vsebuje ga kar 4-6-krat več kot limona in pomaranča. Paprika je primerna hrana pri umirjanju delovanja srca, izboljšuje prekrvitev, viskoznost krvi in preprečuje zamašitev krvnih žil. Pospešuje tudi izločanje seča, želodčne kisline kar vse vpliva na izboljšanje prebave.1,2
Glavna sestavina omake ni svež paradižnik, temveč paradižnikova pulpa. Pozitivna lastnost je ta, da vsebuje večjo količino slavnega paradižnikovega antioksidanta likopena, kot svež paradižnik. Telesu je biološko bolj razpoložljiv po toplotni obdelavi, dodatek maščob pa poveča njegovo absorbcijo. Oljčno olje, korenje, čebula, česen in bazilika prav tako prispevajo kakovost k obroku.1
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.1
KOT ZANIMIVOST:
Največ vitamina C je v paradižnikovi papriki, sorte rotund rumena. V fiziološko dozorelih plodovih je več vitamina C kot v tehnološko zrelih, to je dobro razvitih plodovih. Paprika vsebuje tudi vitamin P, ki ugodno deluje na prožnost krvnih žil skupaj z vitaminom C. V rdeči papriki je tudi rutin, ki vpliva na čvrstost kapilar2.
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi.1
1 Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2 http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/5-97.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 660 g |
Energijska vrednost | 781 kcal |
Energijska vrednost | 3282 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 40,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,8 g |
Ogljikovi hidrati | 66,2 g |
Sladkorji | 5,9 g |
Beljakovine | 36,8 g |
Prehranske vlaknine | 7,9 g |
Informacije o alergenih
POLNJENA PAPRIKA (pšenica, jajce, soja, sledi mleka), PARADIŽNIKOVA OMAKA (pšenica, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek, soja)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.