Polnjena svinjska prsa, kmečko zelje
Meso prsi se pogosto uporablja za nadevanje (kruhov nadev). Kot prilogo pa se ponudi krompir, čeprav je dobro sestavljen obrok že samo nadevano meso. Meso je srednje mastno in bolj vlaknasto od druge vrste mesa, zato je tudi malo težje za prebavo. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa.
Kmečko zelje je pripravljeno na tradicionalen slovenski način. Sveže kislo zelje se skuha in nato poduši na ocvirkih ali svinjski masti. Tako pripravljeno živilo se odlično poda s krompirjem in klobasami.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo. Svinjina je za muslimane haram (nedovoljena). Prepoved svinjine je predvsem zaradi ohranjanja čistoče (duše) in higiene.
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zardi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 340 g |
Energijska vrednost | 1025 kcal |
Energijska vrednost | 4305 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 77,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 26,4 g |
Ogljikovi hidrati | 34,8 g |
Sladkorji | 7,4 g |
Beljakovine | 48,5 g |
Prehranske vlaknine | 5,3 g |
Informacije o alergenih
POLNJENA SVINJSKA PRSA (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama, listne zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |