Polnjena telečja prsa, naravna omaka, pražen krompir
Meso telečjih prsi se pogosto uporablja za nadevanje (kruhov nadev). Kot prilogo pa se ponudi krompir, čeprav je dobro sestavljen obrok že samo nadevano meso. Meso je srednje mastno in bolj mehko kot govedina.
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali začinka. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k pečenki z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.
KOT ZANIMIVOST:
Teletina je meso zaklanega teleta ali telice. Najboljša je od živali, ki so pravkar nehale sesati mleko in so stare okoli 3 mesece. Danes jih spitajo že do 200 kg potem pa gredo v zakol, čeprav velja da je teletina samo meso 6-8 mesecev starih telet, ki tehtajo 90-110 kg. Takrat je teletina bela, čvrsta in okusna.
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 610 g |
Energijska vrednost | 900 kcal |
Energijska vrednost | 3780 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 38,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,4 g |
Ogljikovi hidrati | 82,0 g |
Sladkorji | 9,5 g |
Beljakovine | 56,4 g |
Prehranske vlaknine | 9,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, gorčično seme in sledi soje, oreščkov, sezama in listne zelene
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.