Polnjeni lignji, ribji krompir
Pri nas je v kuhinji najbolj pogost navadni ligenj, ki ga lovijo v Sredozemskem morju in severnem Atlantiku. Jadranski lignji so prava kulinarična specialiteta. Polnijo se malo večji lignji, brez lovk. V kulinariki je zelo pogost nadev s šunko/pršutom in sirom.
Za ribji krompir razrežejo olupljen krompir na do 2 cm debele kroglice, ki jih skuhajo v slani vodi in pokapajo s stopljenim maslom ali oljem. Ribji krompir se najbolj poda kot priloga k ribjemu mesu. Je aromatičen krompir, začinjen s česnom in peteršiljem. Lahko se zabeli tudi z oljem, v katerem se je pekla riba.
KOT ZANIMIVOST:
Kalamari so glavonožci z desetimi lovkami okoli ust. Spadajo v red mehkužcev, znotraj katerega je uvrščenih okoli 300 živečih vrst. Velikost se razlikuje od vrste. Merijo lahko od nekaj centimetrov pa tudi 18 metrov.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 775 kcal |
Energijska vrednost | 3255 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,9 g |
Ogljikovi hidrati | 55,6 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 65,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,0 g |
Informacije o alergenih
POLNJENI LIGNJI (mehkužci, mlečni izdelek)