
Polnjeni paradižniki z eko kus kusom* in šampinjoni, paprična omaka
*Živilo je ekološkega izvora.
Polnjeni paradižniki so ena od številnih okusnih jedi mediteranske kuhinje. Lahko jih postrežemo kot vegetarijansko predjed ali pa enostavno kot sočno prilogo k jedem iz žara. Njihova priprava je hitra in enostavna, okus pa nadvse odličen. Zgornji del paradižnika odrežemo, odstranimo pulpo in napolnimo s kuskusom in šampinjoni, ki smo jim dodali kislo smetano, jajce in sir. Vse skupaj popečemo v pečici.
Kuskus je grobo zdrobljena pšenica durum, ki se jo pripravlja podobno kot zdrob oziroma kašo. Ker ima dokaj neizrazit okus in dobro vpija okuse, ga lahko kombiniramo s številnimi dodatki.
Paradižniki jed obogatijo z antioksidanti, saj vsebujejo veliko beta karotena, vitamina C, ter likopena, ki daje paradižniku lepo, rdečo barvo. Za likopen je značilno, da se sprosti šele pri toplotni obdelavi, kar pomeni, da ima toplotno obdelan paradižnik še večjo varovalno vlogo kot surov. 1
Paprika je predvsem odličen vir vitamina C (108 mg/100 g), vsebuje ga kar 4-6-krat več kot limona in pomaranča. Paprika je primerna hrana pri umirjanju delovanja srca, izboljšuje prekrvitev, viskoznost krvi in preprečuje zamašitev krvnih žil. Pospešuje tudi izločanje seča, želodčne kisline kar vse vpliva na izboljšanje prebave. Omaka je narejena na paradižnikovi osnovi, s tremi vrstami paprik in dodatkom česna, čebule ter začimb, kot so poper, bazilika, timijan in lovor. 2,3
KOT ZANIMIVOST:
Paradižnik botanično sicer sodi med sadje, vendar ga zaradi grenko-kislega priokusa ne obravnavamo kot sadje. Kus kus je sicer severnoafriška berberska jed, največkrat prelita z zelenjavno ali koštrunovo omako s čičeriko, začinjeno z rdečo papriko. Je glavna, narodna jed v Tuniziji, Maroku in Alžiriji. 2
Največ vitamina C je v paradižnikovi papriki, sorte rotund rumena. V fiziološko dozorelih plodovih je več vitamina C kot v tehnološko zrelih, to je dobro razvitih plodovih. 3
1. http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
3. http://fides.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/5-97.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 397 kcal |
Energijska vrednost | 1667 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,2 g |
Ogljikovi hidrati | 44,2 g |
Sladkorji | 11,3 g |
Beljakovine | 15,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,6 g |
Informacije o alergenih
POLNJENI PARADIŽNIKI Z EKO KUS KUSOM* IN ŠAMPINJONI (pšenica, mlečni izdelek, jajca), PAPRIČNA OMAKA (pšenica, ječmen, gorčično seme, sledi zelene, jajc in mleka)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.