Polnozrnati skutni štruklji, kompot
Štruklji so tipična slovenska narodna jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi. Testo iz polnozrnate moke je bolj zdravo, saj vsebuje več hranil in vlaknin. Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti z drobtinami prepraženimi na maslu. Najbolj priljubljeni so sirovi oziroma skutini štruklji, ki se uživajo kot priloga ali samostojna jed.
Kompot je sadje kuhano v vodi, lahko še z dodanimi začimbami in sladkorjem. Uživa se lahko topel ali hladen, kot sladica ali osvežilna pijača. Med najbolj priljubljenimi je kompot iz mešanega sadja.
KOT ZANIMIVOST:
Obstaja veliko vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano "štrukjlada".
Kompot je del kulinarike v različnih državah južne, vzhodne in srednje Evrope. "Uzvar" je različica kompota, ki je pripravljen iz suhih jabolk, hrušk in sliv, sladkan z medom ali sladkorjem.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 620 g |
Energijska vrednost | 657 kcal |
Energijska vrednost | 5057 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 86,2 g |
Sladkorji | 28,4 g |
Beljakovine | 42,4 g |
Prehranske vlaknine | 4,0 g |
Informacije o alergenih
POLNOZRNATI SKUTNI ŠTRUKLJI (pšenica, jajca, mlečni izdelek)