Pomfrit
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerju, kalamarom in mesu na žaru. Velja za energijsko bogato prilogo, ki vsebuje kar nekaj maščob, hkrati pa zaradi tega tudi veliko količino vitamina E.1
KOT ZANIMIVOST:
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. Franch fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://en.wikipedia.org/wiki/French_fries
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 240 g |
Energijska vrednost | 696 kcal |
Energijska vrednost | 2923 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 75,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 34,8 g |
Ogljikovi hidrati | 85,7 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 10,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
/