
Popečena polenta z eko koruznim zdrobom* na rukoli po mediteransko z artičokami in špinačo
*Živilo je ekološkega izvora.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, bolj moderna različica pečene polente pa vsebuje razna aromatična zelišča.1
Rukola ali rukvica je zelenjava z močnim okusom, ki spada med križnice. Vsebuje natrij, kalij, kalcij, železo, fosfor, vitamine A, B in zelo veliko vitamina C.1
Mediteranska omaka vsebuje paradižnikovo omako, jajčevec, bučke, zelene olive, rdeče vino, parmezan, kapre ter čebulo, česen, peteršilj, poper, baziliko in origano.
Artičoka spada med zdravilne rastline. Zaradi dobre okusa je zelo priljubljena v kulinariki. Ima kar nekaj pozitivnih učinkon na naše telo: je diuretik, holagog (pospešuje nastajanje in pretok žolča), znižuje koncentracijo holesterola, znižuje koncentracijo serumskih lipidov in je hepatoprotektiv (ščiti jetra).3
KOT ZANIMIVOST:
Za aromo rukole naj bi bilo odgovornih več kot 50, po nekaterih podatkih celo 67 različnih snovi, med njimi produkti zdaj že znanih glukozinolatov. Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko te spojine, če jih pojemo v večjih količinah, pomembno prispevajo k razstrupitvi organizma in zaščiti pred oksidativnim stresom ter s tem zmanjšajo tveganje za nastanek raka.2
Gojenje artičok se je pričelo v mediteranskem klimatskem področju sredozemlja v Turčiji, Severni Afriki, Perziji, Kanarskih otokih in Zakodni Španiji. Kasneje se je gojenje razširlo tudi v Severno in Južno Ameriko, Južno Afriko in Avstralijo.3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.kvarkadabra.net/rukola
3. https://sl.wikipedia.org/wiki/Arti%C4%8Doka
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 456 kcal |
Energijska vrednost | 1915 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,9 g |
Ogljikovi hidrati | 54,4 g |
Sladkorji | 13,1 g |
Beljakovine | 12,8 g |
Prehranske vlaknine | 14,1 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mleko, soja, sledi zelene
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.