Popečena eko polenta* na rukoli s hobotnico po mediteransko
*Iz ekološke pridelave.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. Polenta, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje, z dodatkom mediteranske omake, ki je pripravljena s hobotnico, paradižnikovo pulpo, jajčevci, bučkami, zelenimi olivami, rdečim vinom, parmezanom, kaprami ter začimbami (čebula, česen, peteršilj, poper, bazilika, origano) pa dobi bogat morski pridih. Hobotnica je bogat vir železa, fosforja, selena, bakra, magnezija in cinka.1
KOT ZANIMIVOST:
Pri kuhanju hobotnice se vsaka napaka maščuje – meso postane trdo in neužitno. Lovke morajo biti ves čas kuhanja v vodi. Španci dajo zraven kuhati krompir in hobotnica je skuhana takrat, ko je kuhan krompir.1
1. Novak B. in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 380 kcal |
Energijska vrednost | 1596 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,3 g |
Ogljikovi hidrati | 35,1 g |
Sladkorji | 9,3 g |
Beljakovine | 35,3 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mleko, mehkužci, sledi zelene