Popečena eko polenta* na rukoli s šparglji
*Iz ekološke pridelave.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. Polenta, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje. Dodatek špargljev z omako zaokroži aromo jedi in olajša prebavo. Šparglji namreč vsebujejo zelo malo kalorij, hkrati pa so znani po tem, da odvajajo tekočino, zaradi česar močno čistijo ledvice. 1
KOT ZANIMIVOST:
Špagljem pripisujejo afrodizično moč. Iz špageljev delajo tudi vino, ki postaja priljubljeno tudi pri nas. Beluše je najbolj priporočljivo kuhati v sopari, nekateri v vodo dodajo še kis, ki ohrani barvo in izboljša okus belušev. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 360 g |
Energijska vrednost | 436 kcal |
Energijska vrednost | 1831 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 9,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,1 g |
Ogljikovi hidrati | 76,5 g |
Sladkorji | 1,1 g |
Beljakovine | 8,3 g |
Prehranske vlaknine | 8,6 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi jajc, zelene, pšenice