Popečena eko polenta* na rukoli s tartufato in bučkami
*Iz ekološke pridelave.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. Polenta, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje. Tartufata je omaka narejena iz črnih tartufov (Tuber aestivum Vitt), šampinjonov, ekstra deviškega oljčnega olja in črnih oliv, ki odlično obogati okus vseh vrst jedi. Bučke so izredno lahko prebavljivo živilo, z majhno energetsko vrednostjo, vendar veliko vsebnostjo vitaminov in mineralov- predvsem kalija, fosforja, kalcija ter vitamina C, vitaminov skupine B in vitamina E (v lupini). Ker so lahko prebavljive so primerne za ljudi z občutljivo prebavo 1
KOT ZANIMIVOST:
Tartufi rastejo v obliki gomoljev pod zemljo, pri nas večinoma v Istri. V kulinariki velja, da jed s tartufi ne sme imeti značilnega okusa zaradi aromatiziranega olja, ampak zaradi uporabljenih gob, vendar si za kosilo na hitro lahko pomagamo tudi z nekaj kapljicami tartufatinega olja, ki okrepi okus in aromo po tartufih. 1
1. http://m.slovenskenovice.si/lifestyle/okusi/istrski-fuzi-s-tartufi
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 766 kcal |
Energijska vrednost | 3219 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,7 g |
Ogljikovi hidrati | 91,3 g |
Sladkorji | 4,4 g |
Beljakovine | 25,6 g |
Prehranske vlaknine | 11,4 g |
Informacije o alergenih
mleko, soja, sledi zelene