Postrv po mlinarsko, dušena zelenjava
Postrv po mlinarsko se najprej osoli, potem povalja v koruzni moki in speče na olju. Postrv je cenjena sladkovodna riba, ki spada v družino rib kostnic. Meso postrvi je belo ima visoko beljakovinsko vrednost in zelo malo maščob. Le morska postrv, ki je zašla v morje, je dobila rožnato meso, ker se hrani z mehkužci.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis in limonin sok. Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje).
KOT ZANIMIVOST:
Izraz »po mlinarsko« ali po francosko »à la meuniére« je izraz, k,i pove, da ribe pomokajo in ocvrejo/spečejo na maslu/olju. Nato jih zložijo praviloma na podolgovat krožnik, pokapajo z limonovim sokom in potresejo s koščki masla ter s sesekljanim peteršiljem.
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho. Strokovnjaki prisegajo, da se živila najbolje dušijo v bakreni ponvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 431 kcal |
Energijska vrednost | 1810 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,2 g |
Ogljikovi hidrati | 22,6 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 28,8 g |
Prehranske vlaknine | 4,2 g |
Informacije o alergenih
POSTRV PO MLINARSKO (riba)